Pagini

Gemeni identici, din tată român: Unul nazist, celălalt membru al Marinei israeliene

 


Natura noastră ne predispune, dar prin modul în care ne trăim viața, putem alege cine suntem și moștenirea pe care o lăsăm.

Ca gemeni, Jack și Oskar au împărtășit același ADN, aceeași natură, și totuși, au devenit oameni radical diferiți. 

Născuți în Trinidad în 1933, aveau șase luni când părinții lor au divorțat. Oskar a plecat în Germania cu mama sa catolică, în timp ce Jack a rămas cu tatăl său evreu român. 

Oskar a crescut pe măsură ce naziștii au ajuns la putere, l-a întâmpinat pe directorul școlii cu "Heil Hitler" și mai târziu s-a alăturat mișcării Tineretului hitlerist.

Jack, între timp, s-a considerat întotdeauna evreu, dar nu a simțit semnificația iudaismului până la vârsta de 15 ani și a fost trimis în Venezuela să locuiască cu mătușa sa. Supraviețuitoare a lagărului Dachau, ea a fost singura persoană din partea tatălui său care a scăpat cu viață.

După război, mătușa lui Jack l-a încurajat să se mute în Israel și astfel, la 16 ani, a făcut alia și s-a alăturat Marinei israeliene, devenind în cele din urmă ofițer. 

În 1954, Jack a plecat în Germania pentru a-și întâlni fratele geamăn. Aveau 21 de ani când s-au întâlnit pentru prima dată ca adulți.

Psihologul Nancy Segal spune povestea acestei întâlniri în cartea ei "Indivisible by Two: Lives of Extraordinary Twins."

Jack și Oskar s-au examinat unul pe altul ca și cum ar fi privit un extraterestru, chiar dacă aspectul celuilalt ar fi trebuit să le fie în întregime familiar. Diferențele lor culturale au fost la fel de evidente ca și asemănările lor fizice. Aruncând un ochi precaut la etichetele de bagaje israeliene ale lui Jack, Oskar le-a scos și i-a spus fratelui său pierdut de mult timp să le spună altora că vine din America, nu din Israel.

Este suficient să spunem că prima reuniune nu a mers bine. 

Doi frați - unul a crescut ca un evreu mândru care a servit în Marina israeliană și celălalt a crescut ca un catolic german, a activat în Mișcarea Tineretului nazist și a fost învățat să urască evreii. 

Din cauza barierei lingvistice nu au putut comunica prea mult. La sfârșitul vizitei, au dat mâna ca niște străini și Jack a plecat la San Diego unde a trăit restul vieții sale.

În 1979, Jack a citit despre un studiu făcut pe gemeni și despre marea dezbatere dintre natură și educație. El a întrebat dacă el și fratele său ar putea participa și a crezut că după 25 de ani ar putea oferi o altă oportunitate pentru ei să se vadă și să dezvolte o relație.

S-au întâlnit la aeroportul din Minneapolis și, spre uimirea lor, au descoperit că purtau exact același lucru - o jachetă sport albă, cămașă similară și ochelari cu rame de sârmă. 

În timpul studiului, au aflat că au atât de multe în comun. Amândoi erau încăpățânați și aroganți, amândoi extrem de competitivi. Amândoi citeau cărți din spate în față, amândoi strănutau incredibil de tare, mergeau într-un mod similar și amândoi purtau benzi de cauciuc la încheieturi.

Și totuși, cu tot ceea ce natura le-a dat în comun, educația primită le-a făcut diferite. 

Nu s-au putut pune niciodată de acord asupra problemelor legate de Israel și dușmanii lui sau cine a fost responsabil pentru cel de-al doilea război mondial. Referirea repetată a lui Oskar la soldații germani ca fiind ”noi” l-a înfuriat pe Jack. 

Într-un documentar BBC despre gemeni, Jack explică că au încercat să se placă unul pe celălalt și să se bucure de compania celuilalt, dar a existat întotdeauna ceva în fundal pe care nu l-au putut tolera unul despre celălalt. 

Jack a murit acum câțiva ani la 82 de ani. Oskar a murit în 1997. (Anima News)