Pagini

Rusia a bombardat portul Ismail, lângă granița cu România, țară membră NATO / 4 răniți / Președintele român, Klaus Iohannis, a condamnat cu fermitate atacurile

 


O explozie puternică a fost înregistrată chiar lângă granița cu România, după ce forțele ruse au bombardat  Regiunea Portuară Odesa din Ucraina.


Moscova a bombardat Odesa cu drone și rachete, lovind infrastructura portuară și distrugând tone de cereale de când s-a retras din Acordul de la Marea Neagră săptămâna trecută.
Cu toate acestea, cel mai recent atac a vizat porturile Reni și Ismail din apropierea graniței Ucrainei cu România, care este un stat membru NATO.
Potrivit BBC, trei depozite de cereale au fost distruse. 


Surse ucrainene au declarat că aproape 15 Drone Shahed, pe care Iranul le furnizează Rusiei, au fost folosite pentru atac. Patru angajați ai portului au fost răniți, a declarat Comandamentul Militar din sudul Ucrainei pe rețelele de socializare.
Mass-media de stat rusă a raportat despre atac, spunând că "în noaptea de 24 iulie, forțele ruse au atacat infrastructura portului Reni de pe Dunăre, în regiunea Odesa" și au susținut că au vizat "muniții și arme fabricate în Occident" și un depozit de petrol.
Conform acestor rapoarte, portul a fost atacat de dronele rusești "Geran".
Președintele României, Klaus Iohannis, a condamnat cu fermitate atacurile, afirmând că acestea amenință securitatea Mării Negre.
"Condamn cu fermitate recentele atacuri rusești împotriva infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, foarte aproape de România. Această escaladare recentă prezintă riscuri serioase pentru securitatea din Marea Neagră. De asemenea, afectează în continuare tranzitul de cereale al UA și, prin urmare, securitatea alimentară globală", a scris el pe Twitter.
Secretarul de stat american Antony Blinken a abordat, de asemenea, această chestiune în timp ce a discutat luni cu ministrul român de Externe, Luminita Odobescu. Cei doi au discutat despre "securitatea colectivă și sprijinul neclintit pentru Ucraina și Moldova, securitatea alimentară globală și cooperarea în domeniul securității Mării Negre", potrivit unei declarații oficiale.
Dunărea este o rută vitală de export către UE, mai ales de la încetarea acordului care permite tranzitul ucrainean al cerealelor. Porturile românești au fost văzute ca o alternativă pentru coridorul Mării Negre, dar recentele atacuri ale Rusiei pe care Kievul le-a acuzat de "terorism alimentar" ar putea afecta grav livrările internaționale de cereale. (Anima News)