Aproximativ 3 700 de persoane din comunitățile din apropierea zonei de frontieră cu Gaza s-au întors joi la casele lor, ca urmare a deciziei guvernului de a nu le mai plăti cazarea la hotel, a precizat Autoritatea Tekuma într-un comunicat.
Data finală pentru cazarea finanțată de stat a fost stabilită la 15 august, după mai multe prelungiri ale perioadei de cazare, potrivit unui purtător de cuvânt al Autorității Tekuma, care este brațul guvernului pentru reabilitarea zonei de frontieră din Gaza.
Revenirea urmează deciziei Înaltei Curți de Justiție de a respinge o petiție a unor locuitori din Sderot, care au susținut că sunt prea traumatizați pentru a se întoarce în oraș, unde teroriștii au ucis zeci de persoane la 7 octombrie.
Autoritatea Tekuma a declarat că aproape toți israelienii evacuați din casele lor din apropierea Fâșiei Gaza în urma atacului Hamas din 7 octombrie s-au întors. Mai mult de 80 % din cei peste 50 000 de locuitori ai regiunii din sudul Israelului s-au mutat înapoi până în iulie, a declarat autoritatea.
Locuitorii din 10 comunități de kibbutzuri care au fost grav avariate în atacul Hamas vor primi locuințe temporare pentru cel puțin încă un an în diverse locații, în timp ce comunitățile lor sunt supuse renovării și reconstrucției, a declarat Autoritatea.
Unul dintre petiționarii din Sderot, Binyamin Pinchasov, a declarat pentru i24News că el și ceilalți petiționari s-au simțit abandonați de guvern.
"Este ca și cum am fi fost dați la o parte, este ca și cum nu am exista, nimeni nu are grijă de nimic pentru noi", a spus el.
Din cele 3 700 de persoane, 1 900 sunt din Sderot, iar celelalte aparțin consiliilor regionale locale, inclusiv Sha'ar Hanegev (730) și Eshkol (400). Locuitorii din aceste localități au depus, de asemenea, o petiție la Înalta Curte de Justiție, care nu a intervenit în decizia de a pune capăt cazării lor finanțate de stat.
Cea mai mare parte a populației din Sderot, un oraș cu aproximativ 30 000 de locuitori, s-a întors acasă și locuiește acolo de luni de zile.
"Întoarcerea rezidenților la casele lor, în conformitate cu o rezoluție a cabinetului din 16 iunie, este efectuată după o notificare prealabilă și în absența amenințărilor de securitate care împiedică această mișcare", a declarat Tekuma într-o declarație.
În atacul din 7 octombrie, teroriștii Hamas au făcut ravagii în sudul Israelului și au ucis aproximativ 1 200 de persoane, majoritatea civili, și au răpit 251. Forțele de apărare ale Israelului spun că 111 ostatici sunt încă în Gaza, dintre care 39 au fost declarați morți.
Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, afirmă că peste 40 000 de persoane din Fâșie au fost ucise sau sunt presupuse moarte în luptele de până acum, deși bilanțul nu poate fi verificat și nu face distincție între civili și combatanți. Israelul afirmă că a ucis aproximativ 16 000 de combatanți în lupte până în iulie și încă 1 000 de teroriști în interiorul Israelului la 7 octombrie.
Războiul a atras în regiune aliați ai Hamas susținuți de Iran, inclusiv puternica grupare teroristă libaneză Hezbollah, care, începând cu 8 octombrie, se confruntă aproape zilnic cu forțele israeliene în sprijinul Hamas.
Zeci de mii de locuitori de pe ambele părți ale frontierei dintre Israel și Liban au fost strămutați de violențe, iar marea majoritate nu s-au întors încă.
Până în prezent, confruntările dintre Israel și Hezbollah s-au soldat cu 26 de morți în rândul civililor israelieni, precum și cu moartea a 18 soldați și rezerviști ai IDF. De asemenea, au avut loc mai multe atacuri dinspre Siria, fără a se înregistra răniți.
Hezbollah a numit 410 membri care au fost uciși de Israel în timpul confruntărilor în curs, majoritatea în Liban, dar unii și în Siria.
În Liban, au fost uciși alți 71 de agenți ai altor grupări teroriste, un soldat libanez și zeci de civili. (Anima News)