Pagini

Un tribunal din Germania a confirmat condamnarea unei foste secretare a unui lagăr de concentrare nazist, în vârstă de 99 de ani

 


BERLIN - Cea mai înaltă instanță din Germania a confirmat verdictul de vinovăție al unei femei în vârstă de 99 de ani, condamnată pentru complicitate la crime într-un lagăr de concentrare nazist.

Liderii evreilor germani au aplaudat decizia anunțată de Curtea Federală de Justiție din Karlsruhe.
"Nu este vorba despre a o pune după gratii pentru tot restul vieții. Este vorba despre o făptuitoare care trebuie să răspundă pentru acțiunile sale și să recunoască ce s-a întâmplat și în ce a fost implicată", a declarat Josef Schuster, președintele Consiliului Central al Evreilor din Germania.
Irmgard Furchner - care a fost secretara lui Paul-Werner Hoppe, comandantul SS al lagărului de concentrare nazist german Stutthof de lângă Danzig, în prezent Gdansk, în Polonia - a fost condamnată în 2022 ca complice la peste 10 000 de crime care au avut loc acolo în perioada în care a fost angajată, de la 1 iunie 1943 la 1 aprilie 1945.
Ea a fost, de asemenea, condamnată pentru tentativă de omor în cinci cazuri. Zeci de supraviețuitori au depus mărturie în cadrul procesului.
Judecătorii au fost de acord că Furchner, prin activitatea sa, a sprijinit cu bună știință uciderea a 10 505 prizonieri prin gazare, prin condițiile îngrozitoare din lagăr, prin transfer la lagărul de exterminare de la Auschwitz și prin marșuri ale morții forțate la sfârșitul războiului.
Furchner a făcut apel la verdict, pentru care a primit o pedeapsă de doi ani cu suspendare din partea unui tribunal pentru minori, unde a fost judecată inițial din cauza vârstei sale la momentul crimelor. Acum, apelul ei a fost respins.
"Acesta este unul dintre ceea ce numim procese tardive, care au fost posibile datorită unei schimbări dramatice în politica de urmărire penală a Germaniei față de criminalii de război naziști", a declarat pentru Agenția Telegrafică Evreiască, Ephraim Zuroff, principalul vânător de naziști pentru Centrul Simon Wiesenthal.
Adoptată în 2008, legea a permis procurorilor să acuze suspecții în calitate de complici, în loc să fie nevoiți să demonstreze că aceștia au comis personal crima.
Condamnarea lui John Demjanjuk în 2011 într-o sală de judecată din München a fost un caz test:
El a fost găsit vinovat în calitate de complice la uciderea a aproape 30 000 de evrei în lagărul morții Sobibor din Polonia ocupată de naziști.
Numeroase persoane au fost condamnate în temeiul acestei legi în anii care au urmat, a declarat Zuroff, care a spus că Germania a avut anterior "un record teribil în ceea ce privește aducerea naziștilor în fața justiției". Legea "a schimbat cu adevărat întregul peisaj al urmăririi penale a criminalilor de război naziști", a declarat Zuroff, care conduce biroul din Israel al centrului și se ocupă de afacerile din Europa de Est.
Naziștii au înființat lagărul Stutthof în 1939 ca loc de internare a civililor. Potrivit Muzeului Memorial al Holocaustului din SUA, la sfârșitul anului 1941 l-au transformat într-un lagăr de "educație prin muncă", iar la scurt timp după aceea într-un lagăr de concentrare.
Majoritatea prizonierilor, aproximativ 100.000 în total, erau polonezi neevrei. Unii prizonieri considerați incapabili de muncă au fost uciși într-o cameră de gazare sau cu injecții letale.  Mai mult de 60 000 de oameni au murit în Stutthof. Armata sovietică a eliberat lagărul pe 9 mai 1945.
Potrivit unui raport privind primul proces, Furchner declarase în 1954 că șeful său îi dicta zilnic scrisori și mesaje radio, dar că nu știa nimic despre tratamentul aplicat prizonierilor.
În 2021, la vârsta de 96 de ani, inculpata a încercat să evite să apară în fața instanței fugind cu taxiul din casa sa de bătrâni din Itzenhoe, un oraș din nordul Germaniei. Ea a fost găsită într-o gară locală de navetiști.
Între timp, unele obiecte personale care au aparținut prizonierilor din lagăr se află încă în arhiva de documente naziste din Bad Arolsen, Germania; în total, peste 2 500 de obiecte personale au fost recuperate de trupele aliate care au eliberat lagărele de concentrare.
O expoziție online a reușit să reunească unele familii cu obiectele memorabile.
Conform biroului procurorilor federali speciali din Ludwigsburg, mai există încă trei cazuri de complici acuzați de crime de război naziste în curs de soluționare.
Prin decizia anunțatăâ, "sistemul juridic a transmis un mesaj clar. Chiar și la aproape 80 de ani după Shoah, nu există iertare pentru crimele naziste. Crimele nu se prescriu - nici din punct de vedere juridic, nici moral", a afirmat Schuster în declarația sa. (Anima News)