Pagini

Beirut: 9 morți, 3.000 răniți, în urma exploziei simultane a beeperelor agenților Hezbollah / Organizația teroristă acuză oficial - Israel este responsabil pentru explozia dispozitivele de comunicații / Premierul israelian, ministrul apărării și șefii sistemului de securitate reuniți pentru consultări într-un buncăr / 11 membri Hezbollah răniți grav în Siria în explozii similare (VIDEO)

 


ANIMA NEWS
- Eveniment fără precedent în Liban: Ministrul sănătății libanez a anunțat după-amiază (marți) că cel puțin 9 persoane au fost ucise în urma exploziei aparatelor de comunicație din întreaga țară, 3.000 au fost rănite – dintre care 200 se află în stare gravă.  
Potrivit a trei surse din domeniul securității care au povestit pentru agenția de știri Reuters, aparatele de comunicație care au explodat erau "din cele mai recente modele", achiziționate în ultimele luni de Hezbollah.
În Arabia Saudită, surse au raportat: "Victime printre oficiali de rang înalt ai Hezbollah".
La început, Hezbollah nu a asociat incidentul cu Israelul, dar după aproximativ 3,5 ore de la începutul explozilor, a incercat să-l asocieze lui și a promis răzbunare.
În acest moment: Premierul Benjamin Netanyahu, ministrul apărării Yoav Galant și șefii sistemului de securitate se reunesc pentru consultări într-un buncăr din Tel Aviv.
Site-ul de știri "Kol HaBira", asociat cu opoziția siriană, a raportat în același timp despre o explozie a unei mașini în Damasc, capitala Siriei, cauzată de explozia unui aparat de comunicație deținut de un oficial Hezbollah.
Hezbollah, așa cum a fost menționat, nu a atribuit inițial atacul Israelului.
Ulterior, a anunțat că "după verificarea faptelor", organizația "consideră că inamicul israelian este responsabil pentru acest atac care a afectat și civili și a dus la morți și răniți".
Potrivit lor, "morții și răniții noștri sunt simbolul luptei. Sprijinul nostru pentru rezistență va rămâne o sursă de mândrie în această lume și în lumea viitoare. Inamicul va primi pedeapsa pentru atac. Allah este martor la ceea ce spunem".
O sursă de rang înalt din Hezbollah a declarat pentru Reuters că secretarul general al organizației, Hassan Nasrallah, "nu a fost rănit în explozii".  
Hezbollah a anunțat, la aproximativ două ore după începutul evenimentului: "La 15:30, un număr mare de dispozitive de comunicație au explodat, iar multe persoane au fost rănite. Efectuăm o investigare de securitate extinsă pentru a stabili cauzele explozilor. Ne rugăm pentru o recuperare rapidă a răniților și cerem să fim prudenți în privința răspândirii zvonurilor care ajută inamicul. Rezistența este în cea mai mare pregătire pentru a apăra Libanul și oamenii săi".
În lumina ultimelor evoluții și a rapoartelor care vin din Liban, oficiali de rang înalt din armata israeliană țin în prezent o evaluare a situației.
În sistemul de securitate se monitorizează rapoartele din Liban și se va decide dacă este necesar să se actualizeze publicul cu privire la orice schimbare a instrucțiunilor.
În paralel cu evenimentul de securitate excepțional, armata israeliană a lansat o serie de atacuri asupra clădirilor Hezbollah din zona Ayta al-Shaab și al-Hayyam din sudul Libanului.
Dispozitive de comunicație similare au explodat în rândul membrilor organizației teroriste în diverse locații din Liban. Conform rețelei "Sky News" în limba arabă, care a citat surse media din Siria și surse aparținând Gărzilor Revoluției din Iran, șapte membri ai Hezbollah au fost răniți în explozii de dispozitive de comunicație în Siria și au fost transportați la spital.
Surse au declarat pentru "Al-Arabi Al-Jadid": "Zeci de membri ai Hezbollah au fost răniți în explozia dispozitivelor de comunicație în majoritatea regiunilor Siriei."
Pe "Al-Jazeera" s-a raportat din surse media siriene că 11 membri ai Hezbollah din zona rurală din Damasc au fost răniți grav în explozii. (Anima News)