ANIMA NEWS - În Republica Moldova, referendumul dramatic privind aderarea țării la UE și primul tur al alegerilor prezidențiale s-au încheiat. Abia luni dimineață, președinta în exercițiu Maia Sandu a putut să se relaxeze mai mult sau mai puțin - este în fața rivalului său, Alexandr Stoianoglo. Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo se vor confrunta în turul al doilea al prezidenţialelor, care va avea loc pe 3 noiembrie.
În ceea ce privește referendumul Pro-UE, tabăra „DA” a recuperat deficitul datorită voturilor din diaspora și a obținut o victorie la limită, cu aproximativ 13.500 de voturi în plus.
Maia Sandu a declarat: "Moldova se confruntă cu un atac fără precedent asupra libertății și democrației țării noastre, atât astăzi, cât și în ultimele luni. Grupuri criminale, care lucrează împreună cu forțe străine ostile intereselor noastre naționale, au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă, folosind cele mai rușinoase mijloace pentru a menține cetățenii și țara noastră prinse în incertitudine și instabilitate. Avem dovezi clare că aceste grupuri criminale au intenționat să cumpere trei sute de mii de voturi."
Rusia intervine aproape în mod deschis în alegerile din Moldova, iar Ilan Shor, un om de afaceri israelian, susținător al Rusiei și șef al blocului politic Victoria, joacă un rol-cheie.
Shor a condus un partid pro-rus din Moldova care a fost declarat „neconstituțional” după ce a susținut protestele pro-ruse de anul trecut. Shor, în vârstă de 37 de ani, este, de asemenea, supus sancțiunilor americane și britanice.
Ilan Shor a fugit din Moldova în 2019 după ce au fost implicați într-o fraudă bancară de 1 miliard de dolari și în alte scheme ilicite. Shor locuiește în Israel
În urmă cu trei zile, poliția moldovenească a anunțat arestarea a 100 de provocatori care au fost instruiți în Federația Rusă și ar fi trebuit să declanșeze tulburări în masă.
Agenții au primit și pregătire militară în fabricarea dispozitivelor explozive. (Anima News)