ANIMA NEWS / H.O.R. - Cu ocazia unei recente întâlniri care a avut loc la sediul H.O.R. din Tel Aviv cu reprezentanți ai Ambasadei și Secției consulare a României în Israel, membri Comitetului de conducere al H.O.R. în frunte cu președintele Șlomo Abramovici au purtat ample discuții cu reprezentanții Ambasadei și secției consulare: doamna Corina Badea, adjunct al șefului de misiune, domnul Cătălin Toșcuță, coordonatorul secției consulare și domnul Robert Stănescu, atașat pe probleme sociale și de muncă.
Discuțiile s-au concentrat pe două subiecte extrem de importante: aspectele consulare și securitatea socială și pensiile.
A. În ceea ce privește aspectele consulare, reprezentanții ambasadei au prezentat cele două circumscripții, acoperite de Consulatul General al României la Haifa și Ambasada României la Tel Aviv, menționând necesitatea de principiu ca solicitarea serviciilor să se realizeze în circumscripția de domiciliu.
Au fost discutate aspecte de practică consulară, în special chestiuni de stare civilă dar și aspecte de ordin instituțional, în special modalitatea de realizare a programărilor pentru servicii consulare.
S-a agreat posibilitatea organizării în comun a unor sesiuni de informare, în care să se poată lămuri suplimentar o serie de întrebări care apar frecvent membrii ambasadei apreciind implicarea și sprijinul HOR.
B. Pe partea de securitate socială și pensii, au fost trecute în revistă principalele aspecte care s-au aflat în atenția ambasadei:
1. Memorandumul încheiat în anul 2022 de Casa Națională de Pensii din România și Autoritatea Israeliană pentru Drepturile Supraviețuitorilor Holocaustului, negociat cu sprijinul ambasadei României.
Prin această înțelegere autoritățile române recunosc și permit utilizarea documentelor oficiale emise de autoritățile israeliene, ceea ce facilitează obținerea de pensii de către supraviețuitorii Holocaustului originari din România de la Casa Națională de Pensii a României, pentru persecuțiile suferite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial;
2. Diferite aspecte legate de punerea în aplicare a acordului bilateral pentru securitate socială;
3. Un subiect discutat pe larg a fost legat de depunerea certificatului de viață, o cerință în prezent obligatorie pentru toți beneficiarii de pensii cu reședința în străinătate.
O parte din beneficiarii cu domiciliul în Israel au dificultăți în identificarea biroului teritorial al CNPP la care a fost deschis dreptul la pensie. S-a agreat colaborarea între HOR și biroul atașatului pe probleme de muncă şi securitate socială pentru a veni în sprijinul tuturor persoanelor vizate de noua procedură.
De asemenea, ambasada a clarificat că obținerea acestui certificat se realizează cu celeritate la secția consulară, fără a fi necesară programarea unui serviciu consular.
Reprezentanții HOR au avut întrebări tehnice în materie de legislație, fiind clarificate o serie de prevederi legale și cerințe administrative.
Această întâlnire reprezintă un pas semnificativ în îmbunătățirea condițiilor de viață ale supraviețuitorilor Holocaustului originari din România care trăiesc în Israel și subliniază angajamentul ambelor părți de a asigura drepturile și bunăstarea acestora. (Anima News / H.O.R.)