Șeicul Kamal Khatib, vicepreședinte al facțiunii nordice a Mișcării Islamice din Israel, a strigat și a spus că nu există nicio șansă să nu fi existat trădare în Iran în această lichidare.
Contrar a ceea ce susține Teheranul, racheta care l-a ucis pe Haniyeh nu a fost lansată dintr-o țară terță, ci chiar din Iran, iar racheta nu a provenit de la un avion sau o dronă, relatează jurnalistul israelian Ehud Yaari.
Potrivit unui raport arab, capitala iraniană a fost calmă în noaptea care a urmat învestirii președintelui Massoud Pazkhian la 30 iulie, un eveniment care a atras numeroase delegații străine la Teheran. Dar, la ora 1.45 dimineața, locuitorii șocați din nordul înstărit al orașului au raportat sunetul unei explozii puternice.
În câteva ore, autoritățile iraniene au confirmat că Ismail Haniyeh, șeful biroului politic al Hamas, aflat în vizită, a fost ucis de o dronă.
Potrivit raportului, în urma asasinatului, Consiliul Suprem de Securitate Națională iranian a organizat o reuniune de urgență. O sursă de rang înalt care a participat la reuniune a declarat că existau suspiciuni că cercul intim al lui Haniyeh, și anume gărzile sale de securitate, ar fi putut fi implicate în eliminarea țintită.
Potrivit sursei, evaluarea inițială la Teheran este că o dronă de mici dimensiuni a fost folosită pentru a-l ataca pe liderul Hamas, în urma informațiilor furnizate de echipa sa de securitate.
Presa iraniană a raportat astăzi, miercuri, că a fost demarată o anchetă pentru a descoperi sursa eliminării lui Haniyeh și a afirmat că rezultatele vor fi publicate în curând.
Cu toate acestea, vicepreședintele iranian a declarat: "Nu avem nicio intenție de escaladare a conflictului", însă Khamenei a amenințat cu răzbunarea și a spus: "Israelul a pregătit terenul pentru sancțiuni grele".
”New York Times” a relatat miercuri că înalții oficiali iranieni au fost afectați după eliminarea lui Haniyeh.
Potrivit unor surse, motivul este o lovitură pentru reputația de securitate a Iranului, care încearcă să își proiecteze puterea asupra regiunii.
Israelul nu a comentat încă atacul de la Teheran, iar ministrul Apărării, Yoav Galant, vorbind soldaților sistemului de apărare aeriană al bateriilor străine, a menționat doar eliminarea la Beirut a liderului Hezbollah și a spus: "Faptul că faceți ceea ce faceți ne dă încrederea de a face ceea ce trebuie să facem și ceea ce trebuie să decidem. Spectacolul din Beirut a fost concentrat, de înaltă calitate și limitat. Nu vrem război, dar ne pregătim pentru toate posibilitățile și, ca parte a acestui lucru, trebuie să te pregătești corespunzător, iar noi ne vom face treaba la toate nivelurile”. (Anima News)