Consilierul american pentru Securitate Națională Jake Sullivan și Secretarul de stat Antony Blinken i-au primit pe consilierul israelian pentru Securitate Națională, Țachi Hanegbi și ministrul Afacerilor strategice Ron Dermer la Casa Albă pentru o reuniune a Grupului consultativ Strategic SUA-Israel.
Liderii americani și israelieni "au fost însoțiți de reprezentanți de rang înalt din agențiile lor de politică externă, apărare și informații" pentru o discuție despre contracararea amenințării iraniene la adresa statului evreu și a regiunii, a spus Casa Albă.
Grupul a abordat ,de asemenea," evoluțiile cu privire la programul nuclear al Iranului și a discutat coordonarea reciprocă cu privire la o serie de măsuri pentru a se asigura că Iranul nu poate achiziționa niciodată o armă nucleară", conform raportului american al reuniunii.
"Dl Sullivan a afirmat angajamentul ferm al președintelui [Joe] Biden față de securitatea Israelului, inclusiv în fața atacurilor continue și nesăbuite lansate împotriva Israelului de către Hezbollah libanez. El a subliniat că Israelul are tot dreptul să se apere împotriva acestor atacuri și a afirmat sprijinul SUA pentru o rezoluție diplomatică care să permită familiilor israeliene și libaneze să se întoarcă în siguranță și în siguranță la casele lor", a adăugat declarația.
Grupul consultativ Strategic SUA-Israel (SCG) nu s-a mai convocat din martie 2023, cel mai recent fiind amânat după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat administrația Biden că refuză să livreze arme Ierusalimului în contextul războiului pe care Israelul îl poartă împotriva Hamas în Gaza..
Întâlnirea de luni are loc în contextul în care Israelul este din ce în ce mai îngrijorat de eforturile Iranului de a transforma în arme componente ale programului său nuclear..
La sfârșitul lunii trecute, Axios a raportat că Ierusalimul a restabilit grupuri de lucru în diferite organisme guvernamentale înghețate în urmă cu aproximativ 18 luni pentru a discuta despre amenințarea nucleară iraniană.
Inițiativa, supervizată de Hanegbi, repornește șase grupuri din Mossad, Agenția de Securitate a Israelului (ISA) și din domeniile informațiilor și cibernetic, potrivit raportului.
Grupurile Mossad se vor concentra pe programul nuclear și pe înarmare, în timp ce ISA se va concentra pe combaterea campaniilor de influență iraniene în Israel.
Celelalte echipe vor combate amenințările cibernetice față de Hezbollah și Houthis.
Cel mai recent raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a arătat că Iranul deține de 30 de ori stocul de uraniu permis în cadrul Planului comun de acțiune cuprinzător (JCPOA) din 2015, cunoscut sub numele de Acordul nuclear cu Iranul.
Stocul iranian de uraniu îmbogățit la 60% a crescut cu 20,6 kilograme din februarie, a anunțat AFP pe 27 mai, citând un raport al AIEA. Documentul confidențial, consultat și de Associated Press, arată că Teheranul a acumulat 142,1 kilograme de uraniu îmbogățit până la 60%. Acest nivel de îmbogățire este doar un pas tehnic de îmbogățirea la 90%, considerată armament.
Conform definiției AIEA, este posibil din punct de vedere tehnic să se creeze o bombă atomică cu aproximativ 42 de kilograme de uraniu îmbogățit la 60%, dacă materialul este îmbogățit în continuare la 90%.
Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a cerut comunității internaționale să crească presiunea asupra mullahilor din Iran, după ce Masoud Pezeshkian a câștigat votul prezidențial din al doilea tur al Republicii Islamice.
"Prin intermediul alegerilor, poporul iranian a transmis un mesaj clar de cerere de schimbare și de opoziție față de regimul ayatollahilor", a declarat Katz.
"Acum lumea trebuie să desemneze [Corpul Gardienilor Revoluției Islamice] drept organizație teroristă și să ceară anularea programului nuclear și încetarea sprijinului pentru organizațiile teroriste. Aceasta este singura șansă de a realiza schimbarea", a adăugat el.
Marțea trecută, Katz a făcut apel la măsuri împotriva Iranului în cadrul întâlnirilor cu liderii internaționali la deschiderea summitului NATO de la Washington.
Ministrul s-a întâlnit, printre alții, cu omologul său american Antony Blinken, cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, cu ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, cu ministrul canadian de Externe, Mélanie Joly și cu ministrul ceh de Externe, Jan Lipavský.
"Inamicul nostru este și inamicul vostru. Rachetele și dronele iraniene care ne amenință sunt trimise în Rusia și vă amenință și pe dumneavoastră. Trebuie impuse sancțiuni drastice Iranului, iar Gărzile Revoluționare [Islamice] trebuie declarate organizație teroristă", a declarat Katz. (Anima News)