Pagini

Oamenii de știință israelieni au propus o metodă de "curățare" a organismului de celulele îmbătrânite

 


ANIMA NEWS
- Cercetătorii Institutului israelian Weizmann au descoperit modul în care celulele îmbătrânite se "ascund" de sistemul imunitar și au propus o metodă inovatoare de tratare a bolilor legate de vârstă.
Atunci când apa nu mai iese din chiuvetă, cauza este, de obicei, înfundarea canalizării.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, în organism se acumulează celule îmbătrânite sau senescente.
Acestea nu se mai pot diviza, dar totuși nu se dezintegrează, rămân active și se acumulează în țesuturi.
Studii recente au arătat că eliminarea acestor celule poate întârzia apariția bolilor legate de vârstă, poate reduce inflamațiile și poate prelungi viața.
Dar modul de curățare a organismului de celulele îmbătrânite nu era neclar.
Într-un nou studiu publicat în ”Nature Cell Biology”, oamenii de știință israelieni de la Institutul Weizmann au propus o metodă pentru o astfel de "curățare".
Oamenii de știință au demonstrat pe șoareci că imunoterapia, o nouă generație de medicamente care sunt acum utilizate în mod activ în tratamentul cancerului, poate fi aplicată pentru a "curăța canalizarea".
Într-un studiu condus de dr. Julia Majewska și dr. Amit Agrawal, oamenii de știință au descoperit mecanismul folosit de celulele senescente pentru a se "ascunde" de sistemul imunitar: s-a dovedit că acestea folosesc aceeași strategie ca și celulele canceroase.
Cercetătorii au arătat că celulele senescente din plămânii șoarecilor exprimă un număr mare de proteine care neutralizează acțiunea sistemului imunitar, în special proteina PD-L1.
Această proteină este bine cunoscută în oncologie.
Este o țintă cheie pentru noile medicamente împotriva cancerului, deoarece s-a dovedit a fi o țintă importantă pentru tratamentul cancerului.
Când a devenit clar că celulele îmbătrânite, la fel ca și celulele canceroase, exprimă niveluri ridicate de PD-L1, oamenii de știință au folosit un anticorp care este deja aprobat pentru tratarea diferitelor tipuri de cancer.
Cercetătorii au reușit să identifice PD-L1 în membranele celulare și să îl direcționeze către sistemul imunitar.
Cercetătorii au testat acest anticorp pe șoareci îmbătrâniți și pe șoareci cu leziuni pulmonare inflamatorii cronice și pe termen scurt.
Așa cum se așteptau oamenii de știință, acesta a dus la mai puține celule senescente și la mai puține inflamații.
Oamenii de știință israelieni cred că imunoterapia poate fi utilizată pentru a trata nu numai cancerul, ci și bolile legate de vârstă. (Anima News)