Pagini

Incertitudinea domnește cu privire la momentul răspunsului Iranului, Israelul rămâne în alertă maximă


 Pe măsură ce tensiunile continuă să escaladeze în Orientul Mijlociu, Israelul se pregătește pentru un posibil atac iranian ca represalii pentru eliminarea liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran.
În ciuda declarațiilor secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, care sugerează un atac probabil în termen de 24 până la 48 de ore, autoritățile israeliene spun că nu au nicio indicație precisă cu privire la momentul în care va avea loc atacul.
Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a ținut duminică o reuniune de securitate, iar armata israeliană și-a finalizat pregătirile defensive și ofensive. Șeful Statului Major al forțelor de apărare israeliene, generalul-locotenent Herzi Halevi, a aprobat planuri pentru diverse scenarii în timpul unei evaluări a situației cu înalți oficiali militari.
Statele Unite joacă un rol crucial în formarea unei coaliții pentru interceptarea oricărui atac. Comandantul Comandamentului Central al SUA (CENTCOM), generalul Michael Kurilla, a sosit luni în Israel pentru discuții cu oficiali israelieni. Vizita sa, a noua de la începutul războiului, la 7 octombrie, subliniază importanța coordonării internaționale în fața amenințării.
Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a subliniat că relația dintre Israel și Statele Unite este de nezdruncinat.
De asemenea, el a purtat discuții cu alți miniștri occidentali ai Apărării pentru a extinde coordonarea și a asigura cooperarea în materie de avertizare și interceptare.
În același timp, SUA încearcă să trimită mesaje Iranului prin intermediul altor țări, îndemnându-le să nu escaladeze conflictul. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat că Washingtonul încearcă să facă Teheranul să înțeleagă că un atac asupra Israelului nu ar fi în interesul său. Iranul, deși susține că nu urmărește o escaladare regională, susține că statul evreu trebuie să fie "pedepsit" pentru eliminarea lui Haniyeh. Ministerul iranian de Externe a convocat ambasadorii străini pentru a reafirma intenția Republicii Islamice de a riposta împotriva Israelului.
În acest context tensionat, Israelul rămâne în alertă maximă. Au fost distribuite telefoane prin satelit miniștrilor și consilierilor de rang înalt, în anticiparea unei posibile perturbări a rețelelor de comunicații. Cu toate acestea, miniștrii nu au primit instrucțiuni speciale, iar cabinetul de securitate nu a fost convocat. (Anima News)