Pagini

Rusia ar fi livrat sisteme avansate de apărare antiaeriană către Iran, în timp ce Teheran se laudă cu legăturile dintre cele două țări


 Oficiali iranieni citați de The New York Times afirmă că Rusia a început să livreze Iranului echipamente avansate de apărare aeriană și radar, după ce oficialii de la Teheran au cerut Kremlinului aceste arme.

Raportul vine în contextul în care presa de stat iraniană raportează că noul președinte al țării, Masoud Pezeshkian, i-a spus lui Sergei Shoigu, un aliat senior al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, aflat în vizită, că Teheranul este hotărât să extindă relațiile cu "partenerul său strategic, Rusia".
"Rusia se numără printre țările care au fost alături de națiunea iraniană în perioade dificile", i-a spus Pezeshkian lui Serghei Șoigu, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, în cadrul unei întâlniri, relatează presa de stat iraniană.
În alte comentarii raportate în timpul întâlnirii cu Shoigu, Pezeshkian a declarat că "acțiunile criminale" ale Israelului în Gaza și asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh în Teheran săptămâna trecută "sunt exemple clare de încălcare a tuturor legilor și reglementărilor internaționale".
Rusia, care a sprijinit în mare măsură Hamas și grupurile teroriste aliate de la masacrul din 7 octombrie, a condamnat uciderea lui Haniyeh și a cerut tuturor părților să se abțină de la măsuri care ar putea transforma Orientul Mijlociu într-un război regional mai amplu.
Pozițiile comune ale Iranului și Rusiei "în promovarea unei lumi multipolare vor duce cu siguranță la o mai mare securitate și pace globală", a declarat Pezeshkian.
Shoigu a fost ministrul rus al apărării înainte de a fi mutat la Consiliul de securitate în luna mai. Acesta a fost prezentat anterior de televiziunea rusă Zvezda întâlnindu-se cu contraamiralul Ali Akbar Ahmadian, un comandant de rang înalt al Corpului Gardienilor Revoluției Islamice, care îndeplinește funcția de secretar al Consiliului Suprem de Securitate Națională. (Anima News)