Pagini

Netanyahu: Situația din nordul Israelului „nu va continua” / Eforturile diplomatice ale SUA continuă

 


ANIMA NEWS
- „Situația actuală nu va continua”, a declarat prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, după ce rezidenții din nordul Israelului au petrecut din nou perioade mari din weekendul trecut în buncărele lor sub intensul foc de rachete din partea Hezbollah. La începutul unei întâlniri de guvern și înaintea vizitei planificate a trimisului american Amos Hochstein, Netanyahu a afirmat: „Am vizitat nordul. Sunt atent la rezidenții din nord. Vorbesc cu ei și cu liderii autorităților locale din nord, văd suferința lor”.
Hochstein conduce eforturile americane de a găsi o soluție diplomatică la luptele inițiate de Hezbollah în sprijinul Hamas pe 8 octombrie anul trecut.
De atunci, grupul terorist a desfășurat atacuri aproape zilnice, care au dus la evacuarea a aproximativ 80.000 de rezidenți israelieni care locuiesc aproape de frontieră.
„Situația actuală nu va continua. Aceasta necesită o schimbare în echilibrul de forțe de la granița noastră nordică. Vom face tot ce este necesar pentru a aduce rezidenții noștri în siguranță în casele lor”, a promis Netanyahu.
Premierul a precizat: "Sunt angajat în acest sens. Guvernul se angajează în acest sens și nu ne vom mulțumi cu mai puțin de atât."
În ultimele luni, administrația Biden a sperat că un acord aparent iminent privind ostaticii și armistițiul din Fâșia Gaza va permite o încetare a focului în nordul Israelului.
Cu toate acestea, având în vedere că acordul din Gaza pare acum blocat, administrația a intensificat eforturile de a preveni un război total între Hezbollah și Israel.
Hochstein este așteptat să ajungă astăzi, luni și se va întâlni cu Netanyahu și cu ministrul apărării Yoav Gallant.
În ultimele săptămâni, tensiunile dintre dintre Netanyahu li Gallant ar fi atins un nou punct scăzut din cauza discuțiilor privind modul de rezolvare a situației din nordul Israelului, Netanyahu luând din nou în considerare concedierea lui Gallant pe această temă.
Potrivit unor rapoarte din media israeliană, Gallant susține poziția șefului Statului Major al IDF, lt.-gen. Herzi Halevi, care dorește să investească mai mult timp în eforturi diplomatice și se opune unei operațiuni terestre de amploare în Liban în acest moment.
Netanyahu pare să-l susțină pe șeful Comandamentului Nord al IDF, gen. Uri Gordin, care, conform raporturilor, face presiuni pentru o ofensivă israeliană pentru a încheia amenințarea din partea Hezbollah.
Gallant a vorbit, de asemenea, cu secretarul american al apărării, Llyod Austin, în cursul nopții, spunându-i că "posibilitatea unui cadru convenit este pe sfârșite, deoarece Hezbollah continuă să se "lege" de Hamas - traiectoria este clară". (Anima News)