Pagini

Raport: Pagerele Hezbollah au fost detonate individual; atacatorii știau cine și unde era ținta

 


ANIMA NEWS
- Fiecare pager care a explodat marți asupra proprietarilor Hezbollah din Liban, rănind mii de agenți ai grupării teroriste, a fost detonat individual, atacatorii știind cine a fost vizat, unde se afla și dacă alții se aflau în imediata apropiere, susține Canalul 12 al televiziunii israeliene.
Într-un raport lung care citează surse israeliene și străine, canalul de televiziune spune că cei din spatele atacului au fost hotărâți să se asigure că numai persoana care poartă pagerul va fi rănită de explozie.
"Fiecare pager avea propriile aranjamente. Așa a fost posibil să se controleze cine a fost lovit și cine nu", citează o sursă de securitate străină anonimă.
Raportul spune:"Știau cu cine era și unde se afla, astfel încât vânzătorul de legume din supermarket să nu fie rănit" când un pager a explodat pe un bărbat alături de el. Aceasta este o referire la imagini din exploziile pagerului în care un om este aparent aruncat în aer de pagerul său lângă un stand de fructe și legume.
Raportul TV adaugă alte câteva detalii noi la ceea ce a fost descoperit până acum cu privire la atacul fără precedent, pentru care Hezbollah a acuzat Israelul, dar Ierusalimul nu a confirmat oficial.
Raportul citează o sursă de securitate străină neidentificată spunând că "zeci de mii de pagere" au fost produse și fabricate cu cunoștința că, clientul le va verifica cu atenție.
Prin urmare, pagerele au trebuit să funcționeze corect și să nu trădeze niciun indiciu că au fost pregătite cu explozibili. Aspectul și greutatea lor trebuiau să fie neschimbate.
Intervievat în raport, Ronen Bergman, reporter de investigație pentru New York Times și Yedioth Ahronoth, spune că întreaga schemă a fost inventată de o femeie inteligentă, în vârstă de mai puțin de 30 de ani, undeva în Orientul Mijlociu.
Oricine a fost responsabil, spune raportul, a decis să înființeze o fabrică pentru a construi dispozitivele de la zero — astfel încât "nu va fi un dispozitiv cu care vom manipula; va fi un dispozitiv pe care îl vom produce."
New York Times a ajuns la aceeași concluzie într-un raport de joi.
Capacitatea de a furniza dispozitivul grupării Hezbollah a fost ajutată de faptul că grupul terorist nu poate face achiziții pe piața liberă, din cauza temerilor furnizorilor de sancțiuni americane și, prin urmare, trebuie să lucreze în mod obișnuit cu furnizorii intermediari.
Raportul Canalului 12 spune că atunci când, pe 10 octombrie, IDF și ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, au făcut presiuni pentru ca Israelul să atace Hezbollah, mai degrabă decât să se concentreze inițial asupra Hamas după invazia și masacrul din 7 octombrie, "este rezonabil să presupunem" că butoanele care detonează aceste dispozitive ar fi fost apăsate și ar fi urmat atacuri aeriene foarte grele asupra Hezbollah.
În acest caz, IDF s-a concentrat mai întâi pe Gaza, iar,  de atunci, Hezbollah a lovit nordul Israelului.
Raportul, care a fost aprobat de cenzorul militar israelian, spune că Hezbollah a cumpărat mai multe pagere după ce șeful său militar Fuad Shukr a fost ucis într-o lovitură vizată a IDF în Beirut în iulie și, ulterior, a folosit pagere și mai mult din cauza precauției sale în creștere cu privire la utilizarea telefoanelor mobile. Hezbollah, spune raportul, a presupus mult timp că Israelul ar fi o amenințare la adresa comunicațiilor sale de telefonie mobilă în cazul unei escaladări majore și, astfel, a integrat pe scară largă utilizarea pagerelor.
În timp ce canalul 12 repetă evaluarea larg raportată că pagerele au fost detonate săptămâna aceasta din cauza temerii că dispozitivele calului troian erau pe cale să fie expuse de Hezbollah, citează, de asemenea, o sursă de securitate străină spunând că nu este cazul și că Israelul a decis că trebuie să-și intensifice acțiunile împotriva Hezbollah.
Amos Yadlin, fost șef al serviciilor de informații ale IDF, spune mai larg că scopul Israelului este de a-l determina pe șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, să realizeze că atacurile sale asupra nordului "îl costă mai mult decât câștigă", inclusiv în ceea ce privește sprijinul din Liban.
Raportul spune că a fost considerat "de preferat" ca numărul mare de luptători Hezbollah ale căror dispozitive au explodat să fie răniți grav, mai degrabă decât uciși, în parte din cauza presiunii imense pe care aceasta a pus-o asupra serviciilor de sănătate din Liban și, prin extensie, a presiunii interne crescute asupra Hezbollah.
O sursă de securitate străină a declarat Canalului 12 că operațiunea de pagere detonante nu este în niciun caz considerată un atac strategic și că Israelul are capacități mult mai dramatice.
Sursa spune că Israelul a petrecut ani de zile dezvoltând aceste capacități mult mai extinse pentru a fi utilizate împotriva Hezbollah și Iran, dar nu în ceea ce privește Hamas — aparent pentru că a subestimat pericolul reprezentat de Hamas — și că acest lucru explică parțial eșecul de a preveni catastrofa din 7 octombrie.
Capacitățile utilizate până acum în Liban sunt "relativ scăzute", spune sursa.
Eyal Hulata, fost consilier pentru Securitate Națională, a declarat pentru Canalul 12, după ce raportul a fost difuzat, că mii de israelieni au lucrat ani de zile pentru a crea capacități pentru a asigura securitatea Israelului.
"Există mai multe capacități ca acestea", spune el, referindu-se la evenimentele recente din Liban.
Având în vedere prăbușirea credinței publice în instituția de securitate după eșecul din 7 octombrie, este important ca israelienii să știe acest lucru, spune Hulata, care este și fost șef al ramurii tehnologice a Mossad-ului. (Anima News)