Pagini

"Pirate Wire” a descoperit o campanie de discreditare a Israelului pe Wikipedia

 


ANIMA NEWS - Jurnaliștii de la Pirate Wire au efectuat o investigație care a dezvăluit o campanie coordonată organizată de aproximativ 40 de editori Wikipedia cu scopul de a discredita Israelul. Aceste acțiuni au început în urmă cu câțiva ani, dar grupările au devenit deosebit de active după atacul Hamas din 7 octombrie.
Un exemplu de succes al muncii lor a fost eliminarea din articolul Wikipedia despre Hamas a unei referințe la Carta mișcării din 1988, care cerea distrugerea Israelului și uciderea evreilor.
Acești editori au încercat, de asemenea, să promoveze interesele guvernului iranian prin eliminarea dovezilor documentate ale încălcărilor drepturilor omului comise de reprezentanții Republicii Islamice.
În urma evenimentelor din 7 octombrie, un alt grup numit "Tech For Palestine", care are 8.000 de membri pe platforma Discord, a început să editeze articole despre conflictul israeliano-palestinian.
Această campanie a inclus editarea articolelor legate de politicieni israelieni și personalități publice, precum și adăugarea de informații critice la adresa Israelului. După descoperire, grupul și-a încetat activitățile.
Activitățile acestor editori contravin principiilor de bază ale Wikipedia, cum ar fi neutralitatea și transparența.
Ei acționează în grupuri mici pentru a evita suspiciunile, iar schimbările lor par adesea mici, dar în general amploarea impactului lor este enormă.
În unele articole, astfel de modificări reprezintă până la 90% din tot conținutul.
Unul dintre cei mai activi editori este Iskander323, care a făcut peste 12.000 de modificări legate de Israel și palestinieni.
Printre acțiunile sale se numără eliminarea referințelor la legăturile Hamas cu terorismul și eliminarea termenilor legați de drepturile evreiești în Israel.
De asemenea, a fost implicat în eliminarea criticilor la adresa Iranului, precum și în portretizarea activităților grupurilor islamiste radicale într-o lumină pozitivă.
Pirate Wire notează că astfel de modificări ale Wikipedia au un impact major asupra percepției publice asupra conflictului, mai ales că articolele Wikipedia se clasează adesea în fruntea motoarelor de căutare, cum ar fi Google.
Astfel, informațiile prezentate pe Wikipedia pot da impresia că datele sunt obiective, deși de fapt pot fi rezultatul unui efort coordonat al editorilor cu o anumită poziție ideologică. (Anima News)