ANIMA NEWS - Joi seara, jurnaliștii de la canalele de știri israeliene 11 și 12 au prezentat noi detalii despre investigația privind „scurgerile” din administrația lui Netanyahu. Biroul prim-ministrului a calificat aceste relatări drept o continuare a „campaniei de discreditare a administrației și a angajaților săi.”
Interdicția judiciară de a publica informații despre investigație rămâne în vigoare, motiv pentru care relatările de la Hadashot 12 și Kan au fost foarte generale, fără nume, funcții sau explicații clare despre legătura cu „afacerea scurgerilor”.
Dafna Liel, reporter al canalului 12, a declarat că doi oficiali „de rang foarte înalt” din administrația prim-ministrului au extras „informații compromițătoare și sensibile” despre un ofițer militar, folosind înregistrări de la camerele de securitate.
Nu este clar dacă aceste informații au fost folosite pentru șantaj sau în alte scopuri, însă, în orice caz, oficialii din administrația Netanyahu ar fi încălcat confidențialitatea și și-ar fi abuzat atribuțiile oficiale, dând ordine ilegale subordonaților.
Incidentul devine și mai grav având în vedere că ținta urmăririi era un ofițer militar activ în timpul războiului.
Micha’el Shemesh, corespondent al postului Kan, a dezvăluit că șeful Statului Major, Herzi Halevi, a primit acum câteva luni o scrisoare care avertiza că administrația prim-ministrului deține „material video sensibil cu caracter personal” despre un ofițer al armatei și că acest material ar fi utilizat în mod dubios.
Interpretând eufemismele folosite în ambele relatări, suspiciunea este că se efectua o supraveghere a unui ofițer militar în scopul șantajului, prin extragerea de înregistrări compromițătoare din camerele de securitate. Corespondentul de război al ziarului *Haaretz*, Yaniv Kubovich, confirmă că această poveste are legătură cu investigația „scurgerilor” din biroul lui Netanyahu.
Astăzi, joi, tribunalul a prelungit cu încă patru zile arestul unui ofițer al armatei israeliene, care lucra în divizia de informații militare și care este suspectat că a „scurs” informații secrete către un consilier al prim-ministrului.
Avocatul ofițerului a afirmat în instanță că acesta nu a cauzat vreun prejudiciu securității naționale și a numit cazul „o înscenare politică.”
„Relatările difuzate în această seară (joi) de canalele 11 și 12, care se referă la administrația prim-ministrului, sunt pure invenții. Acestea sunt doar încercări de a denigra administrația și angajații săi. Asistăm la o vânătoare de vrăjitoare împotriva administrației prim-ministrului pe timp de război prin răspândirea unor minciuni nefondate. Faptele vorbesc de la sine,” a declarat oficial biroul lui Netanyahu.
După aceste publicații și dezmințiri, Yuval Karni, corespondent al Ynet, a dezvăluit că „materialul compromițător” extras de pe camerele de securitate ar fi fost folosit de consilierii prim-ministrului încă din primele zile ale războiului.
De exemplu, Yonatan Urich ar fi distribuit înregistrări compromițătoare despre fostul ministru al Apărării, Yoav Gallant.
În a cincea zi a războiului, pe 12 octombrie, Netanyahu l-a invitat pe Gallant la o ședință a cabinetului militar, schimbând locația întâlnirii în ultimul moment, ceea ce a făcut ca ministrul să întârzie câteva minute.
Paza biroului a refuzat accesul lui Gallant la ședință, acesta s-a enervat și a ajuns să se certe cu agenții de securitate.
Incidentul de la intrarea în biroul prim-ministrului, provocat de pază, a fost surprins de camerele de securitate, iar înregistrarea, conform lui Yuval Karni, a ajuns imediat în mâinile consilierului politic al lui Netanyahu, Yonatan Urich, care le-a arătat altora „comportamentul inacceptabil al lui Gallant.”
O sursă guvernamentală a declarat pentru Ynet că în acele zile Netanyahu ar fi încercat în mod constant să-l umilească și să-l compromită pe Gallant, punându-l în situații jenante și regizând întreg incidentul pentru a-l defăima. (Anima News)