Pagini

Studiu israelian: Poluarea aerului devine un factor critic în dezvoltarea autismului

 


ANIMA NEWS
- Un nou studiu israelian arată cum poluanții comuni ai aerului pot influența dezvoltarea creierului. În analiza lor, cercetătorii israelieni de la Universitatea Ebraică din Ierusalim au ajuns la concluzia că dezvoltarea tulburărilor neurologice, inclusiv a tulburării de spectru autist (ASD), poate fi cauzată de poluarea mediului.
Cercetătorii au identificat mai multe mecanisme prin care poluanții aerului afectează dezvoltarea autismului.
Lista lor include: stres nitrozativ cauzat de oxidul de azot (NO), neuroinflamația și stresul oxidativ, modificările epigenetice, dereglarea căilor metabolice, funcționarea neurotransmițătorilor și a sistemelor endocrine.
O preocupare deosebită o reprezintă descoperirea că particulele fine, în special PM2.5, și compușii oxizilor de azot (NO), pot pătrunde prin placentă și influența dezvoltarea creierului fătului.
Această descoperire ridică întrebări importante cu privire la măsurile de precauție pentru femeile însărcinate care trăiesc în zone cu un nivel ridicat de poluare a aerului.
„Studiul arată că persoanele cu predispoziție genetică la ASD pot fi mai vulnerabile la efectele nocive ale poluării aerului”, subliniază Haitham Amal, profesor la Universitatea Ebraică și autor principal al studiului.
Conform lui: „Această interacțiune între factorii genetici și de mediu deschide noi căi de înțelegere a etiologiei complexe a ASD”. (Anima News)