Pagini

Eliminarea lui Haniyeh la Teheran: Iranul se confruntă cu o criză de securitate fără precedent


 Eliminarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, într-o reședință guvernamentală din Teheran săptămâna trecută. a provocat o undă de șoc în Iran.

În timp ce majoritatea oficialilor iranieni solicită represalii împotriva Israelului, unii cer răspunsuri cu privire la deficiențele de securitate care au făcut posibilă această operațiune îndrăzneață, a raportat Iran International.
Heshmatollah Falahatpisheh, un fost legiuitor senior influent, a subliniat importanța examinării scenariului infiltrării, punând la îndoială eficiența serviciilor de informații iraniene. El a criticat declarațiile anterioare ale oficialilor care susțineau că au dezmembrat toate rețelele de spionaj israeliene din țară. Javad Emam, un politician din cadrul "Frontului de reformă", i-a cerut președintelui Pezeshkian să acționeze, solicitând o reorganizare a forțelor de informații și de securitate, o posibilă fuziune a agențiilor paralele și înființarea unor comisii de anchetă pentru a restabili sentimentul de securitate în societate.
În ciuda speculațiilor inițiale, Gardienii Revoluției au declarat în cele din urmă că Haniyeh a fost eliminat de un proiectil cu rază scurtă de acțiune tras din apropierea complexului, respingând ipoteza unei bombe amplasate cu două luni înainte. Cu toate acestea, în ciuda acestor apeluri pentru o anchetă aprofundată și pentru tragerea la răspundere a agenților de securitate, nicio măsură concretă nu a fost încă luată, potrivit ziarului. Atenția presei iraniene rămâne concentrată asupra problemei unui atac de represalii împotriva Israelului. (Anima News)