Pagini

Israelul adoptă o reformă pentru a reduce costul vieții: Europa ca un nou punct de referință


 Printr-o decizie istorică, Knesset-ul (Parlamentul, n.r.) israelian a adoptat în unanimitate (22-0) o reformă intitulată "Ce este bun pentru Europa este bun pentru Israel".

Această lege urmărește să ușureze povara financiară a familiilor israeliene prin simplificarea drastică a importului de produse europene.
În centrul acestei reforme se află acceptarea automată a standardelor de calitate europene pentru o gamă largă de produse, eliminând necesitatea unei aprobări suplimentare din partea Institutului israelian de standarde.
Această măsură ar trebui să se aplice multor produse alimentare, cosmetice și aparate de uz casnic, deși lista exactă și data intrării în vigoare nu au fost încă specificate.
Ministrul israelian al Economiei, Nir Barkat, a numit reforma "o schimbare pentru generații", subliniind potențialul acesteia de a elimina barierele care au menținut prețurile ridicate în Israel timp de decenii.
Impactul economic preconizat este considerabil.
Potrivit Ministerului de Finanțe, diferența de preț dintre Israel și alte țări OCDE a determinat o familie israeliană medie să cheltuiască peste 10 000 de shekeli (aproximativ 2 600 EUR) în plus pe an pe produsele vizate de această reformă. Noua lege ar trebui să reducă semnificativ această diferență.
Această inițiativă face parte dintr-un efort mai amplu al guvernului israelian de a aborda costul ridicat al vieții, o preocupare majoră pentru mulți cetățeni.
Prin alinierea standardelor sale la cele europene, Israelul speră nu numai să reducă prețurile, ci și să crească varietatea produselor disponibile pe piața locală.
Cu toate acestea, rămân întrebări cu privire la punerea în aplicare practică a acestei reforme și la impactul său potențial asupra producătorilor locali.
Susținătorii legii susțin că aceasta va stimula concurența și inovarea, în timp ce criticii se tem că va pune presiune pe industria națională.
Oricum ar fi, această reformă marchează un punct de cotitură în politica economică israeliană, semnalând o dorință de mai mare deschidere și integrare cu piețele europene. Succesul său ar putea servi drept model pentru alte reforme menite să îmbunătățească puterea de cumpărare a israelienilor și să consolideze legăturile economice cu Europa. (Anima News)