Pagini

Iordania numește un nou prim-ministru după alegerile parlamentare

 


ANIMA NEWS
- Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei l-a numit pe Jafar Hassan (foto) noul prim-ministru al regatului în urma alegerilor parlamentare. Într-o declarație oficială, palatul a anunțat numirea lui Hassan după ce predecesorul său, Bisher Khasawneh, și-a prezentat duminică demisia regelui.
Hassan, în vârstă de 56 de ani, a fost anterior ministru al planificării și șef de cabinet al regelui.
Regele Abdullah i-a cerut lui Hassan să "mobilizeze toate eforturile pentru a sprijini fermitatea fraților noștri palestinieni din Gaza, Cisiordania ocupată și Ierusalimul sfânt".
El l-a îndemnat să își folosească "toată energia prin intermediul mișcărilor arabe și internaționale pentru a proteja poporul palestinian și a opri atacurile și încălcările flagrante ale principiilor umanitare și ale dreptului internațional".
Iordanienii au votat marți în cadrul primelor alegeri generale organizate în temeiul unei noi legi electorale menite să sporească rolul partidelor politice în parlamentul cu 138 de locuri, care a fost mult timp dominat de facțiuni tribale și pro-guvernamentale.
Frontul Acțiunii Islamice (IAF), ramura politică a Frăției Musulmane, a câștigat până la o cincime din locurile prevăzute de legea electorală din 2022, care a alocat pentru prima dată 41 din cele 138 de locuri partidelor politice.
Legea revizuită este menită să slăbească dominația tribală asupra puterii și să consolideze rolul partidelor politice.
Cu toate acestea, parlamentul rămâne în mare parte în mâinile membrilor tribali, centriști și pro-guvernamentali.
În ciuda câștigurilor obținute de IAF, alegerile au fost marcate de apatia generalizată a alegătorilor. Cifrele inițiale au indicat o prezență la vot de 32% în rândul celor 5,1 milioane de alegători eligibili din 18 circumscripții electorale, o ușoară îmbunătățire față de prezența de 29% la ultimele alegeri din 2020. (Anima News)