Pagini

”The New York Times”: Investigație specială despre culisele operațiunii „Explozia biperelor” Hezbollah

 


ANIMA NEWS
- Conform unui articol publicat astăzi, joi, de ”The New York Times”, operațiunea a început să se pună în mișcare cu ani în urmă. Lichidările punctuale pe care le-a executat Israelul au creat în rândul Hezbollah teama de penetrări. Ca urmare a acestui fapt, gruparea teroristă a decis - dacă Israelul merge la hi-tech, Hezbollah va merge la low-tech.
De atunci, Nasrallah a insistat ca organizația să investească în detectori - biperi.
Aceste dispozitive au capabilități tehnologice mai limitate, dar Hezbollah spera astfel să evite penetrările de informații în organizație și să respingă capacitățile israeliene de a-i localiza membrii.
În Israel, s-a identificat o oportunitate. Agenții de informații israelieni au promovat un plan pentru înființarea unei companii fantomă care să servească drept paravan pentru un producător internațional de echipamente de detecție, potrivit rapoartelor.
O companie numită B.A.C. Consulting, cu sediul în Ungaria, a colaborat cu producătorul Gold Apollo, care a furnizat echipamente de detecție Hezbollahului.
Alte acțiuni au fost menite să ascundă adevăratul actor din spatele companiei fantomă.
De exemplu, au fost create cel puțin încă două companii fantomă.
Compania principală a stabilit relații cu clienți obișnuiți și chiar le-a furnizat echipamente de detecție standard, dar cel mai important client pentru ea a fost, desigur, Hezbollah.
Scopul acestei operațiuni a fost să ascundă adevărata identitate a creatorilor: ofițeri de informații israelieni.
Beeperele furnizate Hezbollah-ului au fost fabricate separat și conțineau baterii în care au fost amplasate explozibili.
Aceste beepere au început să fie trimise în Liban încă din vara anului 2022 în număr mic, dar numărul a crescut pe măsură ce Nasrallah a insistat să se evite folosirea telefoanelor.
Unul dintre motivele pentru care utilizarea acestor beepere a fost accelerată este frica lui Nasrallah, cauzată de rapoarte conform cărora Israelul are mijloace tehnologice avansate pentru a sparge telefoanele.
Israelul a investit milioane în aceste dezvoltări - iar zvonul s-a răspândit.
Panica lui Nasrallah a crescut.
Secretarul general al Hezbollah a ordonat ca planurile și transferul forțelor organizației să nu se facă prin telefoane mobile.
Nasrallah a mai ordonat ca ofițerii Hezbollah să poarte acele beepere în timp de război – acestea îi vor avertiza unde să ajungă.
De-a lungul verii trecute, expedițiile acelor beepere au crescut, iar mii de astfel de dispozitive de localizare au ajuns în Liban.
Și marțea trecut, Israelul a decis să pună în aplicare operațiunea. (Anima News)