Pagini

Israel - Apa din aer: o tehnologie revoluționară pentru producerea apei în Neghev

 


ANIMA NEWS
- Totul a început cu ideea prof. Eran Friedler și prof. David Brodai, membri ai Facultății de Inginerie Civilă și de mediu de la Technion (Universitatea din Haifa, n.r.): extragerea apei din aer. Scopul: rezolvarea uneia dintre cele mai mari provocări ale timpului nostru – apă curată pentru toți.
Celor doi li s-a alăturat dr.Khaled Gomid de la Facultatea de inginerie mecanică, care a ajutat foarte mult la dezvoltarea tehnologiei.
În câțiva ani, ideea a devenit o instalație alpha (prototip) la Technion, iar săptămâna aceasta a fost lansat primul sistem comercial complet în Neghev (regiunea deșertică și semideșertică din sudul Israelului, n.r.).
Traducerea cercetării într-un sistem real a fost posibilă prin intermediul H2OLL, compania înființată în acest scop și condusă de Yoav Kirsh (CEO), Ilan Katz (CTO) și Oded Distel (VP de dezvoltare a afacerilor).
Potrivit raportului ONU pentru 2023, aproximativ 3,5 miliarde de oameni suferă de o lipsă de apă curată timp de cel puțin o lună a anului.
Problema accesului la apă potabilă apare în multe dintre cele 17 Obiective de dezvoltare durabilă stabilite de Națiunile Unite, inclusiv realizarea dreptului fiecărei persoane la apă curată, sănătate pentru toți, reducerea inegalității, abordarea schimbărilor climatice și consecințele acesteia. Obiectivul stabilit de Națiunile Unite este apa curată pentru toți până în 2030.
Criza apei nu se limitează la țările lumii a treia.
Aproximativ 60% din apa potabilă din Los Angeles, de exemplu, este importată, iar în Europa apa merge în râuri și este constant poluată.
Piața apei îmbuteliate generează în prezent aproximativ 363 de miliarde de dolari pe an, iar H2OLL intenționează să ia o parte din această piață uriașă și să ofere o soluție mai bună în ceea ce privește sănătatea, prețul și protecția mediului.
Tehnologia dezvoltată de prof. Brodai și prof. Friedler permite producerea apei din aer chiar și în zonele uscate și deșertice, blocând în același timp complet poluanții chimici și biologici.
Se bazează pe adsorbție, spre deosebire de majoritatea companiilor din domeniu care operează pe baza tehnologiei de răcire directă, iar diferența este dramatică: în timp ce producerea apei cu răcire directă necesită cel puțin 10 grame de vapori de apă pe kilogram de aer, tehnologia de adsorbție H2OLL permite producerea apei chiar și în zonele deșertice, când cantitatea de vapori de apă din aer este redusă la jumătate – aproximativ 5 grame de vapori de apă pe kilogram de aer.
Prototipul construit la Technion în urmă cu mai bine de patru ani produce 200 de litri de apă pe zi.
Luna aceasta compania va lansa primul sistem comercial complet care va furniza 1.000 de litri de apă pe zi în Neghev. Proiectul Wadi Atir, în cadrul căruia va fi construit sistemul, este o inițiativă a comunității beduine din Negev și a Laboratorului Internațional pentru sustenabilitate, o organizație non-profit cu sediul în New York.
Nucleul proiectului Wadi Atir include agricultura ecologică cu diferite ramuri: creșterea oilor și caprelor și producerea de produse lactate, cultivarea plantelor medicinale și dezvoltarea unei linii de produse de sănătate și cosmetice. Proiectul include, de asemenea, un centru de vizitatori, formare și educație și pune accentul pe ecologie, inovație durabilă și integrarea tehnologiilor ecologice.
După înregistrarea unui brevet, câștigarea unor premii prestigioase și primirea unei subvenții speciale de la Autoritatea pentru inovare și Ministerul Protecției Mediului, compania s-a angajat într-o campanie de crowdfunding (multifinanțare, n.r.) și până acum au fost colectate aproximativ 4,1 milioane de șekeli (aprox. 1 milion euro).
Scopul: extinderea eforturilor internaționale de marketing și construirea mărcii, conectarea tehnologiei la energia solară și dezvoltarea unui sistem care va produce aproximativ 10.000 de litri de apă pe zi.
Managerii companiei subliniază că, clima Neghevului nu este unică, dar este similară cu cea din multe regiuni, inclusiv sud-vestul Statelor Unite, nordul Mexicului și nordul Indiei.
Compania consideră că tehnologia H2OLL poate ajuta la reducerea problemei accesibilității apei în întreaga lume. (Anima News)